Annual Northwest Region EMS Conference

The Northwest Region EMS Conference is being held January 19 and 20th, 2019 at the Grand Motel in Minot. 

Register Here


NCCR Classes offered this year at the Southeast Conference 

Pediatric Cardiac Arrest 1.0 Hour

ACS 1.0 Hour

CNS Injury 1.0 Hour

Fluid Resuscitation 0.5 Hour

OB Emergencies 0.5 Hour

Infectious Disease 0.5 Hour

Pain Management  1.0 Hour

Endocrine/ Diabetes 1.0 Hour

Immunological 0.5 Hour

Ambulance Safety 0.5 Hour

Field Triage 1.0 Hour

Hygiene/ Vaccinations 0.5 Hour

Crew Resource Mgmt 1.0 Hour

Evidence Based Guidelines 0.5 Hour


Saturday, and Sunday Schedule at a Glance


Friday, January 18, 2019 Sponsored By Trinity Health

Time

NCCR/LCCR 

Session Name

Instructor

 3:00-500 pm0.5 Infectious Disease

1.5 hr LCCR

 SIM Sepsis Training 10 People- 3pm & 10 people- 4pm SIM ND
6:00- 7:30pm
1.5 hrs. The Las Vegas Shooting – What we learned! D. Troy Tuke

7:30- 9:30pm

1.5 hrs.

Post Traumatic Stress

Christopher South, CAS Paramedic




Saturday, January 19, 2019

Time

NCCR/LCCR

Session Name

Instructor 

8:00-9:00 am

NCCR 1 hr.– CNS Injury

Central Nervous System (CNS) Injury

Robin Gust – Trinity Sports Medicine

9:00-10:00 am

NCCR 1 hr.– Endocrine/ Diabetes

Endocrine Emergencies – Diabetes

Sarah Rimatski, Trinity Health

10:00-11:00 am

NCCR 1 hr.– Trauma Triage

Trauma Triage

Rhonda Gunderson, Trinity Health

11:00-11:30 am

NCCR 0.5 hr.– Hemorrhage Control

Hemorrhage Control

Rhonda Gunderson, Trinity Health

11:30-12:00 pm

NCCR 0.5 hr.– Fluid Resuscitation

Fluid Resuscitation

Dr. Gary Wease, Trinity Health

12:00-1:00 pm

Lunch Provided

Service Leader Meeting

 

1:00-2:00 pm

NCCR 1 hr.– OB Emergencies

OB Emergencies

 Dr. David Amsbury, Trinity Health

2:00-3:00 pm

NCCR 1 hr.– Pain Management

Pain Management

Corey Johnson, NREMT-P, Williston Fire Dept.

3:00-3:30 pm

NCCR 0.5 hr.– Ambulance Safety

Ambulance Safety

Christopher South, CAS Paramedic

3:30-4:30 pm

LCCR 1 hr. 

Trauma Case Study

Dr. Scott Knutson, Trinity Health 

4:30- 5:00 pm 

NCCR 0.5 hr.– Neurological/ Seizures

Neurological Emergencies/Seizures Case Studies

Christopher South, CAS Paramedic

 7:00- 9:00 pm  LCCR 2hrs. ALS/BLS Team Competition – ALS and BLS 2-3 person   


Sunday, January 20, 2019

Time

NCCR/LCCR

Session Name

Instructor 

8:00-9:00 am

NCCR 1 hr.–Crew Resource Management

Crew Resource Management (Team Work)

Karen Zimmerman, Trinity Health

9:00-10:00 am

NCCR 0.5 hr.—Infectious Disease

NCCR 0.5 hr.– Hygiene/ Vaccinations

Infectious Disease/Hygiene/Vaccinations

Christopher South, CAS Paramedic

 

10:00-11:00 am

NCCR 1 hr. –Field Triage

Field Triage

Corey Johnson

11:00-12:00 pm

 NCCR 1 hr.- Stroke

Mission Lifeline Stroke

Janna Pietrzak, American Heart Association

12:00-1:00 pm

Lunch Provided

Northwest Region Annual Meeting

 

1:00-2:00 pm

NCCR 1 hr.– VAD

Ventricular Assist Devices 

Christopher South

2:00-3:00 pm

NCCR 1 hr.– Pediatric Cardiac Arrest

Pediatric Cardiac Arrest

Corey Johnson

3:00-4:00 pm

LCCR 1 hr.

Trauma Case Study

Dr. Jeffrey Sather

4:00-4:30 pm

NCCR 0.5 hr.-Immunological

Immunological Emergencies Case Studies

Dr. Jeffrey Sather

4:30- 5:00 pm 

NCCR 0.5 hr. Toxicological/ Opioids  

Toxicological Emergencies - Opioids Case Studies

Dr. Jeffrey Sather, Trinity Heatl




Continuing Education:

4 hours on Friday Nigh,  8 hours of CEU's on Saturday, and 8 hours of CEU's on Sunday have been approved by the Division of EMS.  This conference is also Post Board eligible


Need a Place to Stay?

NDEMSA has made lodging arrangements with the Grand Hotel.  The room block will be released on December 19th at the Grand Hotel.  Make your reservations soon!!  Be sure to mention that you are with the EMS Conference when making your reservations.  After the release date additional rooms may be available at any of the hotels in Minot, however the special conference pricing may no longer be available.


Grand Motel

1505 North Broadway
Minot ND 58703
For reservations call: (800) 735-4493

http://www.grandhotelminot.com/

Rooms are $85.00/night plus tax

*Ask for the EMS Conference Block*


How to Register

Method 1:  Complete and mail in the brochure Here

                   
       -Return the brochure, along with your payment (check or provide credit card number), to:                                                                               NDEMSA, 1622 East Interstate Ave., Bismarck, ND 58503.

Method 2:  Register online  and pay with your credit card.  Online ends 1/18/2019! 

Method 3:  Register on site in Minot as a walk-in.  There is a $5.00 fee per day to register on-site.



We hope to see you in Minot for the 2019 Annual Northwest Region EMS Conference!

1622 East Interstate Avenue - Bismarck, North Dakota 58503 - 701.221.0567

Powered by Wild Apricot Membership Software